Hudvård

Sedan sommaren 2010 har jag tagit fram en serie med hudvårdsprodukter med forntida anor. Jag använder naturliga råvaror och ekologiska ingredienser i den mån det finns tillgängligt. Just nu tillverkar jag endast salvor till nära och kära.

Under mina år som arkeolog och museipedagog har jag alltmer intresserat mig för forntida produkter och hantverk. Ingredienserna är inköpta hos Crearome, olika kravproducenter och biodlare på Mälaröarna.

Bakgrunden är att jag innan jag fick barn tillverkade mina egna läpppsyl och när jag sedan fick frågan från Historiska museet om jag kunde tillverka salva till en marknad de skulle ha, så satte jag genast fart och valde den fornnordiska gudavärlden och ingredienser med antika anor som inspiration. Salvorna innehåller bivax och ullfett som har lång tradition som hudvårdsmedel. Hittills har det blivit Odens dryga salva, Lokes läppsalva, Frejas morgonrådnad (ja, det är felstavat men jag tycker det är finare så :-), Gudarnas kärleksmagi och Njords feta fotsalva.  

Min fornnordiska serie


Odens Dryga Salva

med Salvia

 
Odens dryga salva är en vårdande salva med ringblomma och kamomill, tillverkad av utvalda råvaror med forntida anor. Inspirationen tillsalvan kommer från Odens läkedomsförmåga – att bota både sorg och sjukdomar.

D
en kan användas på hela kroppen och är särskilt bra vid hudutslag, torrhet, sår eller svamp. Kamomill är en mild eterisk olja men som hjälper mot både bakterier och svamp! Observera att kamomillen är en korgblommig växt, som en del kan vara lite känsliga mot.

Burk 25 ml eller lppsylhylsa 4,5 ml


Lokes läppsalva
med Backtimjan

 
Nu har jag tillverkat ett vårdande cerat av utvalda råvaror med forntida anor. Under mina år som arkeolog och museipedagog har jag alltmer intresserat mig för forntida produkter och hantverk.

I myten om hur Tors Hammare Mjölner kom till så får Loke sina läppar hopsydda - och han behövde säker sätta lite läkande salva på dem, för att de skulle bli fina igen!

Ceratet innehåller bivax och ullfett som har lång tradition som hudvårdsmedel och doften av backtimjan kan man känna under en vandring bland gravhögarna på Björkö - där det forntida Birka en gång låg.

Läppsylhylsa 4,5 ml eller burk 25 ml


Frejas morgonrådnad
med kamomill

Inspirerad av den fornnordiska gudinnan Freja har jag tillverkat
ett vårdande och vackert cerat i en varm bordeaux. Freja var inte så blyg i kärlek och ville hon se lite ”rådnande” ut, om läppar eller kinder, behövde hon säkert lite hjälp på traven.

Doften och de vårdande egenskaperna hos kamomilloch ringblomma valde jag för deras egenskaper som sårläkande och nyttiga växer. Observera att kamomillen är en korgblommig växt, som en del kan vara lite känsliga mot.

Sminkdosa 5 ml eller läppsylhylsa 4,5 ml
 


Gudarnas käleksmagi
med Vänderot

 
Inspirerad av de fornnordiska gudarna och de små guldbleck, kallade ”Guldgubbar” med kärlekspar funna på Helgö, har jag tillverkat ett vårdande cerat i en lätt röd färg.

Freja har kopplats ihop med vänderot, en flertusenårig läkeväxt, som använts här i norr men även i det forna Egypten och i den antika grekiska och romerska medicinen. Under Medeltiden var den känd för sina övernaturliga krafter och den används än i dag för sin lugnande verkan.

Observera att vänderoten smakar lite skog, men att smaken är flyktig på läpparna.

 

Läppsylhylsa 4,5 ml


Njords Feta Fot Salva
med Salvia

Njords feta fotsalva innehåller extra mycket ullfett, som har lång tradition som hudvårdsmedel. Den eteriska olja från Salvia gör att fötterna doftar gott, hämmar fotsvett och är även svampdödande! Slavia kommer av latinets salvare – bota, och är annars även bra som insektsmedel.

Inspirationen till salvan kommer från guden Njords berömda, vackra fötter – jättinnan Skade fick en gång välja sig en man bland gudarna i Asgård, men fick hon bara välja genom att titta på deras fötter! Hon tänkte då att Balder var ju så fin och därför borde det även vara han som hade finast fötter. Skade valde, men det visade sig att den gud som hade vackrast fötter var havsguden Njord!


Burk 25 ml
 


Frejas morgonkyss
med Salvia

Frejas morgonkyss med salvia innehåller extra mycket ullfett

Ullfett har lång tradition som hudvårdsmedel. Den eteriska olja från Salvia gör att fötterna doftar gott, hämmar fotsvett och är även svampdödande! Salvia kommer av latinets salvare – bota, och är annars även bra som insektsmedel. Under mina år som arkeolog och museipedagog har jag alltmer intresserat mig för forntida produkter och hantverk. Färgen är mycket svag, men det är inte tanken att det ska vara ett läppstift utan endast anas i morgonens solljus.

Läppsylhylsa 4,5 ml

   

     

    1700-tal

Pärlemorfärg Smultron

Den här kommer jag inte att tillverka igen.


Lovisa Ulrikas smultronläppar
med Myrrha

Inspirerad av Drottning Lovisa Ulrika smultronodling och samarbete med Blomsterkungen Linnés ute på Drottningholm, har jag tillverkat ett vårdande och fint cerat med en lite kall rosa smultronfärg.

Under mina år som arkeolog och museipedagog har jag alltmer intresserat mig för forntida produkter och hantverk.

Ceratet innehåller bivax och ullfett, som har lång tradition som hudvårdsmedel. Doften och den vårdande egenskapen hos myrra valde jag för Linnés intresse för myrra och för den stora uppskattning som människor visat myrra sedan antiken – myrra var ju en av de gåvor de tre vise männen kom med till det nyfödda Jesusbarnet.

 

 

Copyright © Linda Wåhlander | linda@myhoney.se